Dolfijntjes!

Vandaag, the day after, hebben we een tochtje naar Samos gemaakt – dat is natuurlijk Griekenland maar ligt hier vlak voor de kust. Om half acht vertrokken en met de boot van acht uur weggevaren uit Kusadasi. Het was echt schitterend weer en we werden onderweg bij vlagen vergezeld door een kleine school dolfijnen – uit het boekje: nu eens half verdwijnend in het water, dan weer spectaculair erbovenuit springend. Echt zeer schitterend. De boottocht duurde een kleine twee uur – we moesten om het eiland heen varen. Aan wal (eerste keer in Griekenland!) eerst een Griekse koffie genuttigd en vervolgens met de bus naar de beroemde Tunnel van Eupalinos – een 1035 meter lange tunnel uit de zesde eeuw voor Christus die aangelegd was om de stad Samos van water te voorzien. Samos was toen eigenlijk met Athene de toonaangevende macht in het Griekse gebied. Het was een nauw gebeuren, je kan er ongeveer honderd meter in lopen. Leuk om te zien hoe zich in de afgelopen 2600 jaar heuse stalacmieten hebben gevormd aan het plafond. (of waren het -tieten?).

Daarna naar het grote Heraion geweest – een enorm heiligdom 6 km buiten de stad aan de oevers van de enige rivier op het eiland waarvan ik nu helaas de naam even kwijt ben. Interessant is om te zien hoe men geworsteld heeft met de ondergrond: men heeft ca. 570 v.Chr. een Tempel gebouwd, die is vrij snel verzakt en ingestort en toen heeft men daaroverheen een nieuwe tempel op zware fundamenten gebouwd – net zo groot als die in Didyma (ongeveer een voetbalveld!). Ook deze is uiteindelijk aan verzakkingen bezweken – de fundamenten staan soms schots en scheef! In de Romeinse tijd heeft men volstaan met bescheiden tempeltjes: normaal was dat juist omgekeerd. Zo zie je maar weer: nood breekt wetten. Afin. Genoeg archeologie. Op de terugweg de hele tijd met camera in de hand gestaan in de hoop op meer dolfijnen, maar helaas…

Zometeen eten (het is hier al bijna acht uur nu) en dan spullen pakken en vroeg naar bed want om half vijf gaat de wekker… We vliegen om acht uur vanaf Izmir en zijn al vroeg in de middag in Rome.

Miko Flohr, 10/10/2004